Alergeny - Zdrowo&Kolorowo - kuchnia domowa, catering, diety, restauracja

Przejdź do treści
Informacja o substancjach
zawierających alergeny pokarmowe



ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
Od końca 2014 roku placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów, jeżeli oferowane przez nich dania zawierają składniki najczęściej wywołujące alergie.
Gluten, jaja, seler, orzechy, ziarna sezamu, czy soja, a także owoce morza, to przykłady produktów najczęściej wywołujących reakcje alergiczne.

Od 13 grudnia 2014 r. weszły w życie przepisy unijnego rozporządzenia, które zobowiązuje wszystkich restauratorów, pracowników kawiarni, jak i barów szybkiej obsługi do podawania składu oferowanych przez nich produktów, jeżeli te zawierają wskazane alergeny. Oznacza to, że taka informacja powinna być wyraźnie podana w menu albo kelner powinien być w stanie wyjaśnić, co jest w składzie produktu.


  1. GLUTEN – Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. SELER i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Szczegółowy ich wykaz znajduje się w załączniku do rozporządzenia.

Podstawa prawna:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011ro w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UE nr L 304 z dnia 22 listopada 2011r.)

14 Najpopularniejszych alergenów pokarmowych

Warto się z tym zapoznać więcej informacji

Copyright © 2013-2024 by Kedi Group & Kedaro. All rights reserved.
ADRES:

ul. Zacisze 34
32-800 Brzesko

GODZINY OTWARCIA

RESTAURACJA SALONIK
Poniedziałek - Piątek: 10:00 - 15:30

DOSTAWA DO KLIENTA
Poniedziałek - Piątek: 09:00 - 14:30

​​Sobota i Niedziela: NIECZYNNE


ZAMÓWIENIA I REZERWACJE
14 685 89 59
536 399 801
HONORUJEMY:

Wróć do spisu treści